Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Przepis nadesłany przez Panią Barbarę z Ostrowia Mazowieckiego

  • 2 szklanki wody
  • 3/4 szklanki octu
  • 1/2 szklanki cukru
  • pieprz w ziarnkach
  • ziele angielskie
  • listki laurowe
  • goździki 4-6 szt.
  • gorczyca

Ocet zagotować z przyprawami. Ugotowane grzyby ponakładać w słoiczki włożyć do każdego po pół plastra cebuli. Zalać gorącym octem.

 

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Przepis od Pani Janiny z Nowego Dworu

3 kg ogórków

25 dkg cebuli

2 czerwone papryki

mały seler

Zalewa:

  • 3 szkalnki cukru
  • łyżeczka kolendry
  • 2 łyżki soli
  • 2 szklanki octu 10% Octowni Białystok
  • 3 łyżeczki białej gorczycy

Ogórki umyć i pokroić na 2-3 cm korki. Cebulę oczyścić i pokroić w krążki. Z papryki usunąć gniazda nasienie, umyć ją i pokroić w paski. Seler - po obraniu - w kostkę. Wszystkie warzywa wymieszać razem i włożyć do słoików. Składniki na zalewę, polączyć, zagotować. Zalać nią słoiki. Pasteryzować 10 minut.

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Przepis od Pani Haliny z Ogrodniczek

Składniki:

  • 5kg świeżych ogórków
  • 8 łyżek soli
  • 4 duże główki czosnku
  • 1 kg cukru
  • 3 szklanki octu z Octowni Białystok
  • 12 łyżek oleju
  • 6 łyżeczek sosu Tabasco

Ogórki dokładnie umyć, osączyć i pokroić w plasterki. Wymieszać z solą i ząbkami czosnku. Odstawić na 3 godz. aby puściły sok. Zagotować razem: ocet, cukier, olej i sos Tabasco.

Przygotowaną zalewą zalać ogórki i odstawić na kilka godzin. Następnie przełożyć do słoików i pasteryzować 15-20 minut.

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Przepis od Pana Radosława z Bystrej

Składniki:

  • 4 kg ogórków (grubsze, większe)
  • 8 łyżek soli
  • pół szklanki oleju
  • 3 główki czosnku
  • 1-3 łyżki chili (ok 20 g)
  • 1,5 szklanki octu z Octowni Białystok
  • 0,5 kg cukru
  • 6 liści laurowych
  • ziele angielskie
  • papryka słodka
  • płatki papryki suszonej
  • gorczyca

Wykonanie:

Ogórki dokładnie umyć i pokroić na grube plastry (ok. 2 cm) i posypać 8 łyżkami soli, odstawić na ok. 8 godzin co jakiś czas mieszając. Odlać wodę. Następnie zagotować 0,5 szklanki oleju i gorącym olejem polać po ogórkach. Rozetrzeć 3 główki czosnku i posypać, dodać chili, liść laurowy, ziele angielskie, paprykę słodką, gorczycę, płatki papryki suszonej.

Zagotować 1,5 szklanki octu z 0,5 kg cukru i polać gorącym płynem po ogórkach. Ostawić na 12 godzin co jakiś czas mieszając. Ogórki włożyć do słoików i zalać zalewą. Nie gotować! Przechowywać w chłodnym miejscu.

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Przepis nadesłany przez Panią Teresę z Sokółki

2 kg ogórków ze skórką lub bez pokroić w ćwiartki a małe ogórki można całe włożyć do słoików dodając: liść laurowy, ziele angielskie, czosnek i koper.

Zalewa (zagotować):

  • 4 szklanki wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu 10% z Octowni Białystok
  • 2 łyżki soli kamiennej

Do 8 łyżek ketchupu (może być ostry lub łagodny, albo pół na pół) włać zagotowaną zalewę i wymieszać. Później całością zalać ogórki i wekować 3 minuty.pół na pół) włać zagotowaną zalewę i wymieszać. Później całością zalać ogórki i wekować 3 minuty.

Search