Ocena użytkowników: 3 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Nadesłano przez Panią Krystynę z Nurzec Stacji

Składniki:

  • 5 kg ogórków
  • 5 marchewek
  • 5 cebul
  • 5 ząbków czosnku
  • 3/4 łyżeczki soli

 

Zalewa:

  • 1/2 szklanki octu z Octowni Białystok
  • 1 szklanka wody
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki cukru

 

Przygotowanie:

Ogórki obrać, pokroić w plastry, posolić. Marchewkę oskrobać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek obrać, drobno pokroić. Cebulę pokroić w kostkę, posolić. Po ok. 1 godzinie odcisnąć ogórki i cebulę, wymieszać z resztą warzyw. Zagotować zalewę. Włożyć sałatkę do gorącej zalewy, wymieszać, przełożyć do słoików (twist), zamknąć. Pasteryzować kilka minut. 

Search