Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Przepis nadesłany przez Panią Teresę z Sokółki

3 kg ogórków obrać i pokroić w paski plus 1 łyżka soli, wymieszać i zostawić na 2-3 godziny.

Zalewa (zagotować):

  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru

Do słoików na dno dodać kilka ziaren pieprzu, kopru i czosnku. Włożyć ogórki, zalać zalewą. Na wierz ogórków położyć plaster cebuli złocistej i kilka plastrów marchwi. Pasteryzować 10 minut.

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Przepis od Pani Kingi ze Sztabina

3 kg ogórków

Zalewa:

  • 5 szklanek wody
  • 1,5 szklanki octu z Octowni Białystok
  • 10 łyżek cukru
  • 1,5 łyżki soli
  • 2 łyżki miodu naturalnego
  • przyprawy: koper, ziele angielskie, czosnek, liść laurowy, gorczyca.

Ogórki umyć, ułożyć w słoikach, dodać przyprawy i zalać zagotowaną zalewą. Pasteryzować 10-12 minut.

Ocena użytkowników: 2 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Przepis od Pani Mirosławy z Suwałk

Młode świeżo zerwane ogórki umyć, obrać i pokroić w plasterki jednakowej grubości. Do 1 kg krajanki dodać łyżeczkę soli, nasiona kopru i odrobinę pieprzu czarnego. Wymieszać i rozłożyć do słoików.

Zalewa:

Przygotować zalewę biorąc na 1 litr wody 1 łyżkę cukru i 1/2 szklanki octu. Zalać krajankę zalewą i pasteryzować ok. 5-8 minut.

Ocena użytkowników: 2 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Przepis od Pani Tatiany z Białegostoku

2 kg kapusty

3-4 marchewki

Kapuste poczatkować i wymieszać z tarkowaną marchewką.

Zalewa:

Do 1 litra ciepłej przegotowanej wody dodać:

  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżki soli
  • 3-4 ząbki czosnku (wycisnąć)

Składniki dobrze wymieszać. Kapuste złożyć do większego słoika albo do garnuszka i zalać marynatą. Wszystko wymieszać i za 3-4 godziny można już jeść.

Search